اندیشکده موسسه تحقیقات صلح جهانی استکهلم (اسآیپیآرآی) روز دوشنبه، ۱۳ مارس ۲۰۲۳، اعلام کرد در پنج سال منتهی به سال ۲۰۲۲، عربستان سعودی، قطر و مصر جزو ۱۰ کشور اول واردکننده اسلحه و مهمات در جهان بودهاند.
به گزارش العربیه، عربستان سعودی در سالهای بین ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۲ دومین واردکننده اسلحه در جهان بود. این کشور ۹.۶ درصد کل واردات تسلیحات در این دوره زمانی را به خود اختصاص داد. عربستان سعودی در طول سال ۲۰۲۲، تجهیزاتی از جمله هواپیما، سامانههای پدافند هوایی، وسایل نقلیه زرهی، موشک، جنگافزارهای دریایی، حسگر و کشتی خرید.
عمده کشورهای تامینکننده این سلاحها برای عربستان و سهمشان از این قرار است: ایالات متحده (۷۸ درصد)، فرانسه (۶.۴ درصد) و اسپانیا (۴.۹ درصد). به گزارش اسآیپیآرآی، محموله سلاحهای انتقالی از ایالات متحده به عربستان شامل «۹۱ فروند هواپیمای جنگنده همراه با صدها موشک هوابهزمین و بیش از ۲۰ هزار بمب هدایتشونده» بود.
در بازه زمانی بین سالهای ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۲، میزان کل واردات این کشور در مقایسه با بازه زمانی بین سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۷ با کاهشی ۸.۷ درصدی مواجه بود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
قطر سومین واردکننده بزرگ سلاح در پنج سال اخیر بود که جایگاهش، نسبت به پنج سال گذشته، سه پله ارتقا یافته است. مقایسه واردات این کشور در بازه زمانی مذکور نشان میدهد میزان واردات این کشور ۳۱۱ درصد افزایش یافته است.
قطر در سال ۲۰۲۲، تجهیزاتی از جمله هواپیما، سامانههای پدافند هوایی، وسایل نقلیه زرهی، موشک، جنگافزارهای دریایی، حسگر و کشتی خرید. عمده تامینکنندگان این سلاحها برای این کشور حوزه خلیج فارس و سهم آنها از کل این واردات عبارتاند از: ایالات متحده (۴۲ درصد)، فرانسه (۲۹ درصد) و ایتالیا (۱۴ درصد). به گزارش اسآیپیآرآی، واردات این کشور شامل ۳۶ فروند هواپیمای جنگی از فرانسه، ۳۶ فروند از ایالات متحده، هشت فروند از بریتانیا و نیز سه ناوچه از ایتالیا بوده است.
مصر در این فهرست رتبه ششم را دارد. رتبه این کشور از سوم در پنج سال قبل از آن، نزول کرده زیرا کل واردات آن ۵.۳ درصد کاهش یافته است. در طول سال ۲۰۲۲، مصر هواپیما، جنگافزارهای دریایی، حسگر و کشتی خریده است.
به گزارش العربیه، در مقایسه دادههای دو بازه زمانی ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۲، صادرات سلاح روسیه به مصر تا ۴۴ درصد افزایش یافت و به این ترتیب مصر سومین واردکننده بزرگ سلاح از روسیه شد. عمده صادرکنندگان به این کشور عربی و سهم آنها از کل این صادرات عبارتاند از: روسیه (۳۴ درصد)، ایتالیا (۱۹ درصد) و فرانسه (۱۹ درصد).
به گزارش العربیه، ۱۰ واردکننده برتر اسلحه در خاورمیانه عبارتاند از: عربستان سعودی، قطر، مصر، امارات متحده عربی، کویت، الجزایر، مراکش، اردن، بحرین و عراق.
واردات اسلحه امارات در بازه زمانی ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۲ به میزان ۳۸ درصد کمتر از سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۷ بود و این باعث شد رتبه این کشور زیر ۱۰ کشور اول و در واقع یازدهم در جهان باشد. اسآیپیآرآی تاکید کرد: «قابلتوجهترین میزان واردات اسلحه در بازه ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۲ شامل صدها موشک پدافند هوایی و بیش از ۲۰ هزار بمب هدایتشونده، از ایالات متحده بوده است.»
به گزارش العربیه، بیشترین صادرات سلاح به خاورمیانه از ایالات متحده (۵۴ درصد) بود و پس از آن، فرانسه (۱۲ درصد)، روسیه (۸.۶ درصد) و ایتالیا (۸.۴ درصد) قرار دارند. دادههای اسآیپیآرآی همچنین نشان میدهد این واردات شامل بیش از ۲۶۰ فروند هواپیمای پیشرفته جنگی، ۵۱۶ تانک نو و ۱۳ ناوچه بوده است. این اندیشکده تاکید کرد: «کشورهای عربی حوزه خلیج فارس بهتنهایی بیش از ۱۸۰ هواپیمای جنگی دیگر نیز سفارش دادهاند.»
با این حال کل واردات اسلحه به خاورمیانه در بازه زمانی بین سالهای ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۲ نسبت به سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۷ به میزان ۸.۸ درصد کاهش یافته است.
همزمان ۱۰ کشور برتر از میان کل کشورهای جهان از نظر واردات اسلحه در پنج سال اخیر عبارتاند از: هند، عربستان سعودی، قطر، استرالیا، چین، مصر، کره جنوبی، پاکستان، ژاپن و ایالات متحده. ده صادرکننده برتر جهان نیز عبارتاند از: ایالات متحده، روسیه، فرانسه، چین، آلمان، ایتالیا، بریتانیا، اسپانیا، کره جنوبی و اسرائیل.
دادههای آماری اسآیپیارآی در مورد انتقال سلاح مربوط به ارسالهای واقعی سلاحهای بزرگ بوده است. این دادهها نشاندهنده حجم انتقال سلاحهای بزرگ با استفاده از واحدی مشترک است که این اندیشکده آن را عدد نشانگر روند (تیآیوی) معرفی میکند.